Introdu cuvânt cheie

post

Ziua internațională a studenților – mesajul rectorului Sorin Radu

Ziua internațională a studenților – mesajul rectorului Sorin Radu

Studenții reprezintă resursa cea mai importantă, nu doar a universităților, ci a oricărei țări. Ei sunt viitorii specialiști care, prin pregătirea lor, vor contribui la dezvoltarea națiunilor. Rolul nostru, al cadrelor didactice universitare, este de a le oferi accesul la resurse și informații, de a le facilita formarea de competențe, de a le pune la dispoziție toate instrumentele necesare dezvoltării lor profesionale.

Pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, studenții sunt parteneri în procesul educațional și puncte de reper în dezvoltarea organizațională. Ne dorim ca, împreună cu ei, să promovăm calitatea în educație, excelența în cercetare și alte valori care să contribuie cu adevărat la formarea lor profesională și morală.

Faptul că mișcarea studențească este un organism viu și într-o continuă efervescență o demonstrează numeroasele acțiuni care, de-a lungul deceniilor, au schimbat cursul istoriei și destinele unor națiuni.

Însăși Ziua internațională a studenților își are originea într-o manifestare de acest tip. Ea comemorează evenimentele din 1939 de la Praga, atunci când studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității Caroline au demonstrat pentru a marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. Ocupația nazistă a reprimat însă acțiunea, nouă studenți au fost uciși, iar peste 1200 au fost trimiși în lagăre de concentrare. 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941 de către Consiliul internațional al studenților și a fost sărbătorită prima oară la Londra.

Prof.univ.dr.habil Sorin Radu,

rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu

Sursa : ULBS